استرس چگونه ما را چاق می کند؟
استرس می تواند روی سلامت فیزیکی، روحی و احساسی شما اثرگذار باشد. استرس بر بدن شما تأثیرگذار است، حتی اگر متوجه آن نشوید. چرا زمانی که استرس دارید پرخوری می کنید و چاق می شوید؟
به طور کلی استرس بر بدن، افکار و احساسات و رفتار فرد اثر دارد. واضح است که در دنیای کنونی به دلایل مختلف استرس در افراد زیاد است و اکثر انسان ها از آرامش کافی برخوردار نیستند،
(لازم به ذکر است که اضطراب و استرس در افراد مستعد چاقی موجب چاقی می شود.). به طور کلی اضطراب و استرس و چاقی هورمونی می توانند بر یکدیگر تاثیر بگذارند.
تفاوت رفتار زنان و مردان پراسترس:
برخی تحقیقات حاکی از تفاوتهای رفتاری مقابله با استرس در زنان و مردان است. به این صورت که زنان بیشتر به پرخوری و مردان بیشتر به استعمال دخانیات روی میآورند. جالب است بدانید نتایج یک مطالعه در فنلاند روی حدود 5 هزار زن و مرد نیز نشان داد، چاقی ناشی از استرس در زنان دیده میشود و در مردان این نوع چاقی دیده نمیشود.
استرس محرک هورمون های اشتهاآور است!
هورمون ها ی استرس نقش مهمی در سلامت فرد دارند. آن ها می توانند روی پوست، وضعیت روحی، میل جنسی و… و وزن شما اثرگذار باشند. زمانی که در شرایطی استرس آور قرار دارید بدن به نوعی واکنش دفاعی از خود نشان می دهد و در آن آدرنالین تزریق می شود.
انفجار آدرنالین بر ذخیره ی انرژی شما اثر می گذارد و در ادامه باعث ترشح کورتیزول خواهد شد،هورمونی که به بدن پیام می دهد نیاز به جایگزینی انرژی دارد. در نتیجه شما احساس گرسنگی زیاد می کنید و بدن تا زمانی که استرس رفع شود به ترشح کورتیزول دامه می دهد.
ضعف سیستم ایمنی بدن:
هورمون استرس به شیوههای مختلف بر سلولهای ایمنی بدن تاثیر میگذارد. استرس مزمن باعث کاهش مقاومت سلولهای ایمنی میشود و خطر ابتلا به عفونت را افزایش و حتی سرعت بهبود زخمها را کاهش میدهد.
استرس باعث خوردن غذاهای راحت میشود!
افزایش میزان کورتیزول باعث سطح بالاتر انسولین شده و منجر به افت قند خون می شود. در این شرایط شما به خوردن مواد قندی و غذاهای چرب تمایل پیدا می کنید. مصرف این گونه غذاها تأثیر آرام بخش موقتی دارد که به خاطر مواد شیمیایی است که بدن در واکنش به آن ها آزاد می کند.
هنگامیکه استرس دارید و میتوانید پیشبینی کنید که در روزهای پیش رو ،استرس کاری زیادی دارید ، بهتر است غذاهای پرچرب و شیرین یخچال را کاهش دهید و بیشتر سبزیجات خریداری کنید . اگر برای خرید مواد غذایی شیرین و چرب وسوسه میشوید از اعضای خانواده و دوستان کمک بگیرید تا مواد غذایی سالم را خریداری کنند.
سوخت و ساز بدن کند می شود!
در تحقیقی صورت گرفته از 58 زن با میانگین سنی 53 سال در مورد سطح استرس آن ها در روز قبل سؤال شد. به این زن ها وعده ی غذایی با 930 کالری و 60 گرم چربی داده شد تا میزان سوخت آن در بدن این افراد بررسی شود. زنانی که روز قبل استرس داشتند کالری کمتری سوزاندند و سطح انسولین در بدن آن ها بالاتر رفت که این باعث جمع شدن چربی در بدنشان خواهد شد.
با چرخه ی خواب تداخل دارد!
همه ی ما می دانیم نخوابیدن عوارضی برای بدن دارد و افزایش وزن یکی از آن هاست. کمبود خواب می تواند با عملکرد هورمون های لپتین و گرلین تداخل داشته باشد، موادی شیمیایی که مسئول کنترل اشتها هستند. بعلاوه در زمان خستگی یا عصبانیت شما میل بیشتری به کربوهیدرات ها دارید. در کنار همه ی این ها با کمبود خواب توانایی بدن برای مقاومت در برابر غذاهای وسوسه کننده تا حد زیادی کاهش می یابد. باعث کنار گذاشتن وعده های غذایی می شود!
استرس و رژیم غذایی
در مورد غذا، استرس نقش مهمی در رژیم غذایی دارد. حتی اگر عادات غذایی خوبی داشته باشید عوامل استرس زا می توانند باعث شوند در طول روز در مورد تغذیه ی خود تصمیم های زیاد عاقلانه ای نگیرید. زمانی که فکر می کنید بیش از حد درگیرید و غذا نمی خورید خود را برای یک بحران در آینده آماده می کنید. کنار گذاشتن وعده ی غذای اصلی می تواند سوخت و ساز بدن را کند کرده و باعث شود کمی بعد احساس گرسنگی کنید.
بعلاوه پایین بودن سطح قند خون کار کردن را برای شما سخت تر می کند و حتی باعث استرس ناخواسته خواهد شد. بنابراین قبل از اینکه تصمیم بگیرید زمانی برای خوردن غذا ندارید سعی کنید ذهن خود را برای خلاف آن متقاعد کنید.
مدیریت استرس:
همانطور که این توانایی رادارید که برای کارهای معمولی خود برنامهریزی کنید قطعا این قابلیت را دارید که استرس خود را هم مدیریت کنید یعنی سالها زندگی باید شما را به این نتیجه برساند که استرس همیشه وجود دارد و چارهای نداریم جز این که گام به گام از آن خلاص شویم اما باز هم باید آماده باشیم که با استرس دیگری مواجه شویم بنابراین از مدیریت استرسهای قبلی تجربهای برای دغدغههای آینده ذخیره کنید.
راهی برای کاهش و مدیریت استرس:
- – برای مدیریت استرس اول در یک محیط خلوت و آرام قرار بگیرید، روی یک صندلی بنشینید و پشتتان را صاف نگه دارید کف پاها را روی زمین بگذارید و دست هایتان را روی پاهایتان قرار دهید. انقباض و انبساط بدن به کاهش استرس تان کمک میکند.
- – پیشانی و ابرو را تا جایی که میتوانید به سمت بالا بکشید چند ثانیه کوتاه به همین حالت نگه دارید و بعد رها کنید. حالا چشم هایتان را محکم ببندید پلک هایتان را روی هم فشار دهید و در همین حالت نگه دارید و به آهستگی چشم هایتان را باز و بسته کنید.
- – چانه را به سمت سینه تا فشار دهید، چند ثانیه نگه دارید و بعد به آهستگی رها کنید. شانه هایتان را به سمت بالا بکشید و سفت نگه دارید سپس به آهستگی رها کنید. دستدست راست را مشت کرده و ساعد را روی بازو خم کرده و محکم فشار دهید و چند ثانیه در همین حالت نگه دارید و بعد به آرامی رها کنید همین کار را برای دست چپ تان هم تکرار کنید.
- – یک نفس عمیق بکشید و ریهها تان را پر از هوا کنید نفستان را حبس کرده و در همین حالت به شکمتان فشار بیاورید و آرام آرام نفستان را بیرون دهید و ریههای تان را کاملاً خالی کنید.
- – پای راستتان را صاف نگه دارید و پنجه پا را به سمت بیرون بکشید و چند ثانیه در همین حالت باقی بمانید و حالا پنجه پا را به سمت خودتان خم کرده و تمام پا را سفت کرده و چند ثانیه در این حالت بمانید و بعد به آهستگی پا را به حالت اول برگردانید همین کار را برای پای چپم انجام دهید.
- – در نهایت زانوی راست را خم کرده و آن را تا جایی که میتوانید به سمت بالا بکشید، سپس نگهدارید بعد به آهستگی پا را روی زمین قرار دهید و همین حرکت را برای پای چپ هم تکرار کنید
نظرات کاربران