آیا رابطه ای بین تنگی نفس و تغذیه می باشد؟!
انواع تنگینفس:
در مجموع میتوان تنگینفس را به دو علت قلبی و ریوی نسبت داد که نشاندهنده علت اصلی تنگینفس است. حال با توجه به این دو منشا اصلی تنگینفس را میتوان در یکی از موارد زیر قرار داد.
1-تنگینفس کوششی:
این نوع از تنگینفس، با فعالیت و کوشش بدنی فرد ارتباط مستقیم دارد. انسان به طور طبیعی اگر به شدت و بدون آمادگی قبلی ورزش کند و یا مسافت طولانی را بدود، این نوع تنگینفس را تجربه خواهد کرد.
2-ارتوپنه یا تنگینفس در حالت درازکشیده:
نوع دیگری از تنگینفس قلبی در حالت دراز کش و خوابیده ایجاد میگردد که در طب به آن «ارتوپنه» میگویند. یعنی قلب فرد به حدی نارسا است که نمیتواند خون موجود در ریهها را تخلیه کند و فرد مجبور است با کمک گرفتن از نیروی جاذبه این کار را انجام دهد . به همین جهت بیماران مبتلا به نارسایی قلب، هنگام خواب زیر سرشان دو یا چند بالش میگذارند. به عبارت دیگر وقتی این افراد دراز میکشند، ریه فرد در آب بدن غرق میشود و احساس خفگی به وی دست میدهد. در این صورت بیمار جهت تنفس راحت باید بنشیند.
3-تنگینفس حملهای شبانه:
حالت دیگری نیز وجود دارد که به صورت حملات شبانه تنگینفس خود رانشان میدهد. به این صورت که 4 – 2 ساعت بعد از خواب به طور ناگهانی بیمار مبتلا به نارسایی قلبی با حالت خفگی از خواب میپرد. تنگینفس حملهای شبانه مشخصه بیماری قلبی است، البته در بیماری آسم و برونشیت مزمن نیز فرد ممکن است با حالت تنگینفس از خواب بیدار شود، ولی این دو مورد تا حدی قابل افتراق با تنگینفس قلبی هستند. بدین ترتیب که در آسم فرد سابقه قبلی دارد، بعد از نیمه شب دچار حمله میشود و با اسپریهای گشاد کننده مجاری تنفسی بهتر میشود. در برونشیت مزمن نیز حمله تنگینفس در پاسی از شب بروز پیدا میکند و با دفع خلط تنگینفس بیمار مرتفع میگردد.
4-تنگینفس بازدمی:
اشکال در خارج کردن هوا از ریهها است. هوا براحتی به داخل ریه میرود، ولی خروج آن مشکل است. از آنجا که بیمار هوا را به سختی به بیرون میراند، صدای خس خس ایجاد میکند که به آن تنفس آسمیگفته میشود. حال که انواع تنگینفس را به اختصار شناختیم باید ببینیم اقدامات عمومیو اولیه که تغذیه هم جزئی از آنها محسوب میشود، برای مقابله با این مشکل چیست.
راهکارهای تغذیهای:
تنگینفس اگر منشاء ریوی داشته باشد، معمولا با التهاب نیز همراه است. برای رفع یا کاهش التهاب میتوان از تغذیه و راهکارهای تغذیهای بهره جست، اما چطور؟ویتامین E و اسیدهای چرب امگا3 در کاهش التهاب موثرند از منابع این دو میتوان اغلب روغنهای گیاهی و مغزدانهها را برای ویتامین E و از روغنهای گردو، کانولا، روغن ماهی، ماهیهای چرب و … به عنوان منابع اصلی امگا3 نام برد.
نظرات کاربران